2009-04-16

Vår vän Henrik Pontén

Ibland tänker jag på Henrik Pontén. Självklart får han en massa onödiga påhopp. Ibland får han ta emot helt nödvändiga påhopp. från ett Piratpartistiskt perspektiv får man känslan av att han borde lära sig. Men då har man nog inte förstått hur han arbetsmiljö är, i vilken omgivning han agerar. Nu kan jag direkt erkänna att jag aldrig har träffat karln, så detta är naturligtvis rena spekulationer och jag hoppas att bli korrigerad av de som vet i kommentarfunktionen till min blogg.

Vilka krafter påverkar då de val som vår vän Henrik Pontén gör?

  1. Som lobbyist och jurist måste han följa lagen. Lagen skrivs av jurister och beslutas av politiker. Dessa grupper måste han som PR-person ha goda förbindelser med.
  2. Som lobbyist för upphovsrättsindustrin måste han skrämma svenska folket att sluta fildela. Han måste sprida oro hos de som har internetuppkoppling så att det syns och blir uppskattat hos upphovrättsindustrin. Annars kommer de säkert att sparka honom och sätta dig en mer aggressiv bulldog.
  3. Som taktiker har han insett att det finns ett hot som är värre än fildelningen innan IPRED och det är legal fildelning, vilket med stor sannolikhet blir fallet om Piratpartiet lyckas i först EU-val den 7 juni 2009 och sen riksdagsvalet 19 september 2010, och vi dessutom kan leka "vem vill bli statsminister".
  4. Som människa har han familj och vänner. I korthet så ber jag alla aktivister och tyckare att låta dessa vara ifred. Även om dessa eventuellt kunde påverka honom, så måste vi respektera Henriks och hans närståendes privatliv. Vilka är vi som vill ha Skyddat privatliv om vi inte är beredda att ge våra fiender samma sak?
Så om man knyter ihop resonemanget så ger punkt 3 att han måste be upphovsrättsindustrin om tillåtelse att vänta ut valen. Vilket i sig kan vara svårt för samtidigt går det rykten att upphovsrättsindustrin är hotat av företagen (skivbolagen, filmbolagen...) som finanserar all verksamhet. Lobbyorganisationer har drabbats av en ökande motvilja och bl a RIAA (amerikanska skivbolagssammanslutningen) har tvingats avskeda folk.

Så Henrik vill helst ha tillslag med moralen och folket på sin sida. Men inga smaskiga tillslag i gryningen hos moster Agda som laddar ner Rudolf Valentino, hos söta 8 åriga flickor som laddar ner Rosa helikopter till skoldiskot eller hos unga artister som letar musik att remixa. Helst skulle han nog vilja ha ett tillslag mot sådana som mig; feta, flintskalliga och skäggiga medelålders män som i mitt fall till och med står på Piratpartiets valsedel till EU-parlamentet.

Därför, mina vänner och läsare, så måste vi förstå att vår kanske största fiende kan vara vår största vän. För, om han skippar taktiken och låter hökarna i upphovsrättsindustrin få sin vilja igenom, så kommer vi få svarta rubriker i tidningarna. Folk blir oroliga och upprörda. Piratpartiet kommer framstå som vita riddare och förkämpar för demokratin. Samtidigt kommer Henrik Pontén bli hyllad av upphovsrättsindustrin som handlingskraftig och inte vilken svensk mes-jurist som helst. Kanske nya mer välbetalda uppdrag på europanivå finns som karriärmöjlighet. Chef över EOCP, (European Observatory on Counterfeiting and Piracy) kanske?

Förresten, är det bara jag som läser EOCP som European OPC? Ni vet, det onda företaget Omni Consumer Products (OCP) i Robocop? Ursäkta utvikningen.

Men lyckas han övertyga om taktiken så är det inte bra för fildelningen. Så vad kan vi göra för att se till att han inte lyckas övertyga? Ja, en sak är säker: låter vi oss skrämmas av propagandan så snarare hjälper vi honom i hans taktik. Slutar vi fildela har han goda resultat att visa upp. Går Internetanvändningen ner ytterligare gräver vi pirater vår egen grav.

Så genom att göra det vi helst vill så skyddar vi det vi helst vill.

Och glöm inte att rösta Piratpartiet den 7 juni 2009.

C Magnus Berglund
Värmlänning och EU-kandidat.

Inga kommentarer:

 
Creeper
Rösta på Piratpartiet till EU-parlamentet